Te kinek adnád idén a Hugo-díjat?

Triplázhat N. K. Jemisin? Megkapja-e második Hugo-díját Scalzi vagy Leckie? Vagy egy harmadikat Robinson? Esetleg valamelyik újonc nyer?


Augusztus 19-én tartják az idei Hugo-ceremóniát, azaz vasárnap kiderül, hogy a különböző kategóriákban ki nyeri a Hugo-díjat. (Ne felejtsük el, hogy magyar érintett is van, hiszen a legjobb rajongói író kategóriában Takács Bogi is versenyez!)

A regények között idén a hat jelöltből négy olyan is van, amely magyarul is megjelent: Kim Stanley Robinson, John Scalzi, Mur Lafferty és N. K. Jemisin regényeit is az Agave Könyvek adta ki. Rajtuk kívül Ann Leckie van jelen új regényével, illetve Yoon Ha Lee a The Machineries of Empire sorozat második kötetével. A sorozat első részének hazai jogait a Metropolis Media vásárolta fel, szóval ezt is olvashatjuk majd magyarul. (A regényeken túl a kisregények között versenyez Martha Wells és Seanan McGuire, mindkét szerzőt a Fumax gondoza itthon.)

És hogy ki esélyes a győzelemre? 

Nehéz megmondani.

Az indulók között Yoon Ha Lee és Mur Lafferty olyan újoncok, akik még nem nyertek Hugót, bár Leet tavaly jelölték már a sorozata első részéért. Robinson, Scalzi és Leckie pedig már mindannyian elnyerték a díjat: Robinson 1994-ben és 1997-ben, Scalzi 2013-ban, Leckie 2014-ben.

Történelmi lenne viszont, ha N. K. Jemisin trilógiájának harmadik darabja is elnyerné a díjat: ilyesmire még nem volt példa, már a tavalyi duplázás is meglepő volt, korábban csak Orson Scott Card és Louis McMaster Bujold ért el hasonlót. Ami még fontosabb, hogy Jemisin trilógiájának harmadik kötete bőven meg is érdemelné a Hugót: nagyon jó könyv.

Ha nekem kéne döntenem, a verseny Jemisin és Robinson között dőlne el: A megkövült égbolthoz és az egész trilógiához nagyon kötődöm, Kim Stanley Robinson pedig lenyűgözött a következő évszázadban játszódó opuszával.

De mit gondoltok ti? Ki érdemli idén a Hugo-díjat? Szavazzatok!

Comments

  1. Még nem olvastam ki (tegnap vettem meg), de a fülszöveg alapján neki adnám.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts