N. K. Jemisin zsinórban harmadszor is Hugo-díjat nyert

Ismét történelmet írt N. K. Jemisin, miután tavalyi duplázása után idén zsinórban harmadszor nyerte el a Hugo-díjat. Ez alkalommal A megtört föld-trilógia harmadik darabjával, a magyarul éppen a hónap elején az Agave Könyveknél megjelent A megkövült égbolttal győzött. Eddig senki sem nyerte el három egymást követő évben a díjat és olyan trilógia sem volt, aminek mindhárom része győzött volna. (Korábban pedig Jemisin volt az első fekete nő, aki megkapta a díjat.)

A könyv a Nebula- és a Locus-díjakat is elnyerte korábban.


A jelöltek között ott volt még Kim Stanley Robinson, John Scalzi, Mur Lafferty, akik megjelentek magyarul az Agave Könyvek gondozásában, illetve Ann Leckie és Yoon Ha Lee is. (A szavazásomon szavazó magyar olvasók negyven százaléka is N. K. Jemisin könyvét választotta, huszonhét százalék Robinsont, huszonkettő százalék John Scalzit, tíz százalék pedig Mur Laffertyt, egy százalék pedig Yoon Ha Lee-nek is jutott.)

A legjobb kisregényért járó Hugót Martha Wells nyerte a Kritikus rendszerhiba című művéért, ami tavasszal jelent meg magyarul a Fumax gondozásában. A legjobb rövid regény (novellette) a Strahan-antológiában (Gabo SFF) magyarul is olvasható A botok titkos élete lett Suzanne Palmertől. A novelláért járó Hugót az új íróknak járó Campbell-díjat is elnyerő Rebecca Roanhorse kapta Welcome to your Authentic Indian Experience™ című művéért. A legjobb sorozat a World of the Five Gods lett a többszörös Hugo-győztes Lois McMaster Bujoldtól.



A legjobb kapcsolódó mű kategóriában az év elején elhunyt Ursula K. Le Guin sorban másodszor győzött No Time to Spare: Thinking About What Matters című könyvével, az Uncanny magazin pedig a harmadik évben nyerte el sorban a legjobb félprofi magazinnak járó díjat (szerkesztői pedig külön díjat nyertek a szerkesztésért). A sorozatok között a The Good Place első évadának fináléját, a filmek között a Wonder Womant díjazták.

A legjobb fanzin a File770 lett, ahol tavaly nekem is jelent meg írásom a magyar fantasztikumról; a legjobb rajongói író pedig sajnos nem Takács Bogi, hanem Sarah Gailey. Mike Glyer, a File770 szerkesztője jelezte: annyi díjat nyert már ő és az oldal, hogy a továbbiakban permanensen viszavonul a jelöltségtől. A legjobb képregény kategóriájában pedig a Monstress, Volume 2: The Blood lett a győztes.

A WSFS legjobb YA könyvért járó díját (ami nem a Hugo része) Nnedi Okorafor kapta az Akata Warriorért, a legjobb íróknak járó John W. Campbell-díjat (ami szintén nem a Hugo része) pedig Rebecca Roanhorse.

Az egész ceremóniát itt tudod végignézni Jemisin köszönőbeszédével, az összes győztest pedig itt lehet átböngészni.

Comments

Popular Posts