Para van a HungaroCon körül

Idén lenne a harmincnyolcadik HungaroCon, és elvileg lesz is – viszont lesz előtte egy másik rendezvény, Hungaro Comic Con néven. Mindkét eseményt a TimePass Meetup szervezi: a HungaroCon nevét és régi logóját (egyben, rendezvényszervezési céllal) birtokló Avana Egyesület szerint a TimePass megpróbálja lenyúlni a rendezvényt, a TimePasst vezető Ádám Dénes szerint viszont egyszerűen csak két külön rendezvényről van szó.

De lássuk a részleteket.

Magyarország legrégebbi fantasztikus találkozója a HungaroCon, amelyet először a Vega Egyesület szervezett meg 1980-ban az Eurocon mintájára. A következő években felváltva tartották az eseményt Budapesten, illetve vidéki városokban, míg a kilencvenes évek elején huzamosabb ideig Salgótarjánba költözött a találkozó. A HungaroCon szervezését 1998-tól vette át az Avana Egyesület, akik az elmúlt években a TimePass Meetupot bízták meg az esemény megszervezésével. (Közösen, társszervezőként jegyezték az eseményt.)

Elvileg az idei lenne az utolsó találkozó, amit ebben a felállásban szerveznek, de egyre több a kérdőjel az esemény körül. A TimePass Meetup ugyanis meghirdetett egy eseményt a HungaroCon utóbbi években megszokott időpontjára (szeptember közepe) és helyszínére (TEMI Fővárosi Művelődési Háza), de nem HungaroCon, hanem Hungaro Comic Con néven, a szervezők között pedig nincs feltüntetve az Avana Egyesület.

Az Avana szerint Ádám Dénes, a TimePass Meetup vezetője az Avana felé korábban azt jelezte, hogy idén nem lesz hely a megszokott időpontban és a megszokott helyen, ezért novemberre szervezné meg az eseményt, amelyet a szerződés szerint kötelező megszerveznie. Ezzel nagyjából egyidőben kilépett az Avanából, és ugyanekkor került fel a Facebookra a korábbi HungaroConok fényképeit és dizájnját használó Hungaro Comic Con nevű esemény is. (A képen a felső a tavalyi HungaroCon, az alsó az idei Hungaro Comic Con plakátja.)


Jobbágy Tibor, az Avana vezetője szerint egyértelműen arról van szó, hogy a TimePass Meetup megpróbálja lenyúlni a hosszú múltra visszatekintő con brandjét. Ádám Dénes szerint viszont nem lenyúlásról van szó, hanem két külön rendezvényről. Szerinte az Avana korábban panaszkodott, hogy inkább irodalmibb irányba vinnék el a cont, ahol az elmúlt években megjelent a cosplay és egy sor egyéb, a külföldi comic conokra jellemző dolog.

Ezért most lesz külön egy irodalmi témákra koncentráló HungaroCon novemberben, amellyel teljesti is az Avana felé a szerződési kötelezettségeit; és lesz előtte a Hungaro Comic Con, ami egy, az Avanától és a HungaroContól különálló rendezvény. Ennek kicsit ellentmondani látszik az, hogy a szeptemberi Hungaro Comic Con lerása a Facebookon így hangzik (eredeti helyesírással):

„Magyarország legnagyobb és legnívósabb Sci-fi találkozója újra megrendezésre kerül szeptember 15-16-án a Fővárosi Művelődési Házban, megújított külsővel és "Comicosabb" tematikával! Irodalmi díjátadó, előadások, cosplay verseny, meglepetés vendégek és minden jó, amiről a Sci-fi-Fantasy-Cosplay rajongók álmodhatnak. És sok-sok újdonság, amivel ismét kedveskedünk nektek! :)”

Tehát a szöveg egyértelműen arra utal, hogy ez a HungaroCon idei eseménye („újra megrendezésre kerül”), valamint még az irodalmi díjátadót is említi, amivel gyaníthatóan a Zsoldos-díjra utal, amit szintén a HungaroConon szoktak átadni. Ha viszont azt átadnák ott, akkor mi történne a novemberre tervezett HungaroConon? És honnan kéne tudnia a rendezvényre hagyományosan ellátogatóknak, hogy ez egy másik rendezvény?

A helyzet másik problémás oldala, hogy az új esemény simán használja a „Comic Con” nevet, amelyről éppen tavaly mondta ki egy amerikai bíróság, hogy a San Diego Comic Con (SDCC) a birtokosa; illetve ahogy az ezen a(z általam gyártott) képen is látszik, a magyar esemény logója is erősen hasonlít híres külföldi párjára:


A „Comic Con” név nyilván erős hívószó lenne itthon is. Ádám Dénes kérdésemre, hogy van-e megállapodása ezek használatáról, azt mondta, hogy ez üzleti titok, amiről nem fog beszélni, bár azt sugallta, hogy rendelkezik ilyennel. Az SDCC viszont jelezte a náluk érdeklődő Avanának, hogy senkivel sem állnak Magyarországon szerződéses kapcsolatban.

Az ügynek még közel sincs vége, folyamatosan tárgyalnak a felek, én pedig rögtön tudósítok róla, ha lesz valami fejlemény.

Frissítés: Az Avana Egyesület közleményt adott ki az ügyről.

Frissítés: A TimePass Meetup törölte a rendezvényt.

Comments

Popular Posts