Pop és magas kultúra – áll-e még a sci-fi gettó?

Rögtön szeretnék is elnézést kérni mindenkitől, aki a címre kattintva azt gondolta, hogy a fenti dolgokról most fogok bármi okosat elmondani. A valóság ugyanis az, hogy erről a témáról a Petőfi Irodalmi Múzeum által megrendezett Jövő-idő alcímű Budapest Transzfer IX. fesztivál keretében fogok beszélgetni szeptember 30-án szombaton négy órától a múzeum Károlyi utcai épületében. A beszélgetést Sepsi László fogja vezetni, rajtam kívül pedig a szlovák Ondrej Herec és Bárány Tibor beszélget még.


Szóval ha érdekel a téma, akkor gyere el, de ne csak erre a programra! Az idei Transzfer témája ugyanis - mint a címből is látszik - a jövő, és áttételesen a sci-fi, rengeteg érdekes beszélgetéssel szeptember 28-ától október 1-ig. A teljes programot itt találjátok, én pedig külön kiemelnék pár érdekes beszélgetést. Szeptember 29-én pénteken lesz egy beszélgetés öttől az olvasás jövőjéről, majd Dmitry Glukhovsky fog felolvasni és beszélgetni héttől. Nyolctól pedig a női sci-fi szerzőkről Kleinheincz Csilla, On Sai, Takács Gábor és Antuza Genescu román írónő diskurál.

Szeptember 30-án ugye lesz a mi beszélgetésünk négytől, de előtte háromtól ezen a napon és vasárnap is lesz városnéző séta Pesti álomter(v)ek címmel a Hosszúlépéssel, ilyen ígéretes leírással: "Milyen futurisztikus terveket szőttek az elmúlt századokban Budapest jövőjéről, épített környezetéről? Hogyan gondolkodtak a városfejlesztés irányairól és lakóinak életéről? Vizionáriusok, álmodozók, tervezők, akiknek az elgondolásai hol tervezőlapon a fiókban maradtak, hol megvalósulva napjainkban is a fővárosunk részét képezik." Hattól pedig a Ondřej Štindl Interzóna c. regényét mutatják be.

Okróber 1-én öttől Elképzelt világok politológiája címmel beszélget Michal Hvorecky író, újságíró (SK), Molnár B Gábor író és Filippov Gábor politológus, elemző: "Lesznek-e a jövőben demokráciák – vagy utópiák, netán disztópiák kialakulására számíthatunk? Merre haladnak majd a robotjogok – lesz-e robot párt és robot miniszterelnök-jelölt? Hogyan érintené politikai rendszereinket ha idegenekkel találkoznánk?" Este héttől pedig Kömlődi Ferenc barátom vezetésével a mesterséges intelligenciákról beszélget majd Gulyás László mesterségesintelligencia-kutató, Mérő László pszichológus és Pintér Róbert szociológus.

Szóval minden napra jut egy jó program: válasszatok valamit és gyertek el!

Comments

Popular Posts