Megegyezett a Galaktika a meglopott írókkal, mindenkit ki kell fizetniük

Az amerikai fantasztikus írókat tömörítő SFWA, illetve az írók érdekképviseletével foglalkozó szintén amerikai Author's Guild közös közleményben ismertette, hogy hónapokig tartó tárgyalások után sikerült megegyezniük a Galaktikát kiadó Metropolis Media Kft.-vel. A Galaktika kiadója ebben megígérte, hogy a jövőben mindig engedélyt kér majd a novellák közlésére; valamint arra is szerződés kötelezi, hogy minden meglopott szerzőt kárpótoljanak. A kárpótlás összegét minden szerzővel külön tárgyalja le a kiadó.


A közleményben arról írnak, hogy tavaly ősz óta dolgoztak az ügyön közösen, miután rájöttek, hogy az ügy túl nagy ahhoz, hogy az SFWA maga kezelje - egyszerűen túl sok szerző volt érintett. A mostani megállapodás nem rendezi az egyes szerzők folyó ügyeit a kiadóval, egyszerűen csak keretet biztosít, hogy a meglopott szerzők a pénzükhöz jussanak. Az SFWA és az Author's Guild azonban egészen addig jogsértőként kezeli a Galaktikát, amíg minden szerzőt nem kárpótolnak. A szervezetek az összes sértett listáját nyilvánosságra fogják hozni. Mindkét szervezet kiemelte, hogy bár a Galaktika nyitott tárgyalópartnernek bizonyult, mégis alaposan szemmel fogják tartani ezt a folyamatot.

A teljes közlemény itt olvasható.

UPDATE: Rákérdeztem: a megegyezés 150 élő és 117 már elhunyt írót érint - utóbbiak között lehetnek olyanok, akiknek művei már közkincsnek számítanak, de nem olyan sokan. Tehát összességében 267 írót lopott meg a Galaktika. Ezek a saját számaik - és csak az amerikai szerzők.

(Csak egy rövid lábjegyzet mindehhez: nagyon örülök, ha mindenkit kifizetnek. Annak is, ha mostantól fogva tényleg nem lopnak. Örülök, mert újságíróként kb. életemben először el is értem valamit. De legjobban annak örülnék, ha ez az egész társaság, nevesítve: Burger István, Mund Katalin és Németh Attila, akik végső soron -  szerintem minden egyéb pozitív hozzájárulásukat eltörölve - csak rossz hírét keltették a magyar fantasztikumnak, eltűnnének a közeljövőben erről a területről.)

Comments

Popular Posts