Nem hiszed el, melyik gonosz isten hódítja meg hamarosan Magyarországot!

A Fumax idén rendesen bekeményített a képregényes szekcióban: keménytáblás, exkluzív kiadásban érkezett a Neil Gaiman-féle Sandman-univerzumból a Death – Halál: Teljes gyűjtemény, az Alan Moore-féle A teljes Watchmen, jön szintén tőle a V, mint vérbosszú ősszel, érkeznek még a Marvel Max nevű alkiadójának darabjai, és lesz Conan is.

És akkor még jön...



Hetei Péter írása

***

A görög mitológia után a popkulturálisan leginkább elhasznált mondakör a skandináv. Ha mélységeiben nem is ismerjük, ki ne hallott volna a Thor, a Mennydörgés Istene és Loki, a Hazugságok Hercege örök viszályáról? Ha máshonnan nem is, akkor a most futó Marvel-filmekből biztosan. 

The fate of Loki - every Loki - is that which
you see before you. For his crimes, the
God of Mischief is chained for eternity to
a rock, over which suspends a poisonous worm.
Loki ellentmondásos karakter. Óriások leszármazottja, aki gyermekként került Asgardba, az Odinnal kötött vérszerződése révén lett az Ázok családjának a tagja. Valahol mindig is kívülálló maradt, örökké rávetült Thornak, Odin fiának az árnyéka. Fondorlatos alakváltó, tréfák és csínyek kitervelője, sok bosszúságot okozott Asgard isteneinek. Ugyanakkor cselszövései sokszor segítették az északi panteont, általa jutottak hozzá például olyan ereklyékhez, mint mindig célba találó Gungnir, a földön, vízen és levegőben egyaránt szélsebes nyolclábú mén Sleipnir, illetve Thor ikonikus pörölye, a Mjölnir. Hiába tett azonban jó szolgálatot – még ha gyakran akarata ellenére is – és menekült meg a nehéz helyzetekből cselszövési révén, Baldr megölésével túl messzire ment. Büntetésként, saját fiának a beleivel három éles kőhöz kötözték, feje fölé mérges kígyót helyeztek, hogy annak mérge a szemébe csepegjen. Csak hűséges felesége tart ki mellette, kínjait enyhítendő egy tálkával fogja fel a mérget. Loki szenvedése egészen a világ pusztulásáig, a Ragnarökig tart.

"In truth, I am neither Asgardian nor Son of Jotunheim. I am Loki only. And I am alone."

A Marvel több minit (limitált sorozatot) is futtatott Loki cím alatt, jelen írás tárgya Robert Rodi és Esad Ribic 2004-ben megjelent négyrészesének gyűjteményes kiadása. Robert Rodi veterán író, több könyve is megjelent már, Neil Gaiman-féle Sandmanhez kiadott novellaválogatásában is jelent meg írása; a Marvelnek és a DC-nek is írt képregényeket. Esad Ribic horvát grafikus, a kilencvenes évek eleje óta rajzol képregényeket és borítókat. Sokat hivatkozott munkája a Jason Aaronnal közös nagyszerű Thor: God of Thunder. Rodi és Ribic a Loki előtt is dolgozott már együtt a Vertigónál, a Four Horseman című, szintén négyrészes minin.

Minden éremnek két oldala van, szól a közhely  és hát milyen igaz is. Ennek ellenére meglehetősen ritka az olyan alkotás – legyen az könyv, film, vagy ahogy jelen esetben is: képregény – ami megmutatja a „másik oldalt” is. A Lokit nem csak a gyönyörű, bár kissé sötét tónusú festett képei teszik különlegessé, hanem az is, hogy ezúttal a szokásostól eltérő narratívát ismerhetünk meg.

No... None of you, I assure you, can know in the smallest degree what I feel.

Egy ismeretlen eseménysor következményeként Loki eléri célját: Asgard ura lesz. Fogadott családjának tagjai pedig bebörtönözve várják a sorsukat. Erős alaphelyzettel indul tehát a történet: ezt a magasról indító, posztkatartikus felütést a morális és erkölcsi dilemmák egyre szédítőbb tempóban lefelé húzó örvénye követi. A Hazugságok Hercege szinte ki sem élvezheti diadalát, máris szembesül az uralkodás fárasztó hercehurcájával és az ezzel járó kellemetlenségekkel.

Ennél súlyosabb teherként nehezedik rá azonban a kérdés, mihez kezdjen a tömlöcbe vetett Thorral. Ha életben hagyja, akkor előbb-utóbb elkerülhetetlenül kiszabadul és kétségkívül kevésbé elegáns, de annál hatékonyabb módszerrel (vö.: Mjölnir) vet véget Loki uralmának. Ezzel szembenáll a gyötrő kérdés: ér-e annyit a hatalom, hogy testvérgyilkosságot kövessen el?

"But perhaps, now that we are pushed to the ultimate conflict... We can see each other clear at last."


Ebben az önpusztító drámában Loki sorra látogatja meg Asgard egykori hatalmasságait: Sifet, Odint és Baldrt, hogy igazolást találjon Thor kivégzéséhez. De vajon létezhet-e a sötétség fény nélkül és a mi értelme a világosságnak, ha nincs ami ellen oltalmat nyújtson?

A képregény szeptemberben jelenik meg magyarul a Fumaxnál
A képek és idézetek a képregény részei.





Ha szeretnéd részletesebben is megismerni Loki és az Ázok 
fordulatokban gazdag és szórakoztató történetét, akkor 
Neil Gaiman azonos című, a tőle szokásos olvasmányos 
és frappáns stílusú könyve szuper kiindulási pont lehet.

A könyv az Agavenál jelent meg.

Comments

Popular Posts