Tizenkilenc fantasztikus könyv, amit csekkolnod kell a Könyvfesztiválon

A hazai fantasztikus könyvkiadók az idei Könyvfesztiválon is arra kényszerítenek, hogy alaposan kitakarítsd a malacperselyed! Tizenkilenc áprilisi, illetve kifejezetten a Könyvfesztiválra megjelenő sci-fi és fantasy címről számolhatok most be, de ez még közel sem a vége a történetnek, hiszen a Delta Vision megjelenéseiről szokás szerint nem tudni semmi biztosat. A jelek szerint talán jön Scott Lynch (Locke Lamora hazugságai, újragondozott kiadás), Raoul Renier (Krán) és Brandon Sanderson (Ellantris), és rajtuk kívül még pár szerző, de teljesen biztosat még a kiadó fórumán sem lehet tudni.


Ugyanitt szeretném reklámozni a most már hagyományosnak tekinthető fantasztikus irodalomról szóló beszélgetést, amire a Könyvfesztivál vasárnapi napján (április 22.), 12:30-kor kerül sor Kleinheincz Csilla (Gabo SFF), Németh Vladimir (Fumax), és Velkei Zoltán (Agave Könyvek) részvételével, immár második alkalommal az én moderálásommal. Utána pedig rögtön kezdődik Pierce Brown közönségtalálkozója kettőtől, majd dedikálása négytől. A külföldi szerzők közül rajta kívül még a Metropolis Media új szerzője, Tal M. Klein dedikál a fesztiválon vasárnap 16 órától.

Disclaimer: az ismertetőkhöz a kiadók által közreadott fülszövegeket használtam fel részben vagy egészében.

*

Ken Liu: A papírsereglet és más történetek (Agave Könyvek)

Sci-fi/fantasy. Az idei Könyvfesztivál általam leginkább várt megjelenése Ken Liu össze-vissza és mindenfelé dicsért novelláskötete. Liut novellái mellett méltatják fantasy-trilógiája miatt, aztán méltatják A Háromtest-probléma fordításááért is, amiért Cixin Liuval együtt nyerték el a Hugo-díjat. A kötetben szereplő novellák közül is több elnyert különféle neves díjakat. A kiadó így foglalja össze a lényeget: “A ​kínai származású Ken Liu a generációjának az egyik legeredetibb, legkülönlegesebb és legelgondolkodtatóbb novellistája. Az írásai rendre rámutatnak a varázslatosra a hétköznapi dolgokban. A papírsereglet és más történetek e kivételes tehetségű szerző legjobb műveit gyűjti össze az évtizedből.”

Martha Wells: Kritikus rendszerhiba (Fumax)

Sci-fi. “A ​jövő emberisége felett nagyvállalatok uralkodnak, minden egyes bolygóközi küldetést csak a Cég szerelhet fel, és csak ők hagyhatják jóvá. A felfedező csapatok saját biztonságuk szavatolása érdekében mindig a Cég által delegált biztonsági androidok társaságában utaznak.” A kisregény tárgyát képező expedíció androidja azonban nem átlagos darab: feltörte saját vezérmodulját, és öntudatra ébredt, magára csak Az Öldöklőként gondol, az embereket pedig mélyen lenézi. Amikor egy másik, bolygójukhoz közeli küldetés tagjaival megszakad a kapcsolat, a tudósokra és Az Öldöklőre hárul a feladat, hogy kiderítsék, mi történt velük.

Pierce Brown: A káosz évei (Agave Könyvek)

Sci-fi. A Könyvfesztivál alkalmából Budapestre látogató Pierce Brown új kötetében ismét felbukkan Darrow, a Vörös Lázadás-trilógia főhőse. Egy évtizeddel ezelőtt ő volt annak a forradalomnak a hőse, amitől azt remélték, hogy majd felszabadítja a Társadalmat. Béke és szabadság helyett azonban végtelen háború dúl a világokban. Darrow-nak ezért egy újabb, elkeseredett küldetésre kell most indulnia, mellyel kockára tesz mindent, amiért eddig harcolt. Továbbra is hisz abban, hogy megmenthet mindenkit, de vajon képes lesz-e arra, hogy közben ne változzon át borzalmas szörnyeteggé?


George R. R. Martin és Gardner Dozois (szerk.): Veszélyes amazonok (Fumax)

Vegyes. A Fumax a Zsiványok után újabb vaskos Martin-Dozois antológiával örvendezteti meg a hazai olvasókat, amelynek középpontjában ezúttal a nők állnak. Ezt írják róla: “Huszonegy ​történet. Tizenkét New York Times-bestseller szerző. Egy teljes George R. R. Martin kisregény Westeros világából! És egy egész hadseregnyi veszélyes amazon. Kardvívó harcosnők, vadászpilóták, űrhajósok, halálos orgyilkosok, csábító femme fatale-ok, nagyhatalmú varázslónők, lázadók, magándetektívek, az apokalipszis túlélői, hóhérok, rabszolgák és erőskezű királynők – ezek a lányok garantáltan nem várakoznak egy toronyban jajongva, amíg a vitéz lovag levágja a sárkányt, és megmenti őket!”

Rivers Solomon: Kegyetlen szellemek (Főnix Astra)

Sci-fi. Erről a könyvről ugyan már írtam a márciusi ajánlóban is, de a megjelenés mégis a könyvfesztiválra csúszott. Az idén induló Főnix Astra könyvsorozat második darabjában az emberiség utolsó maradékát szállítja egy hajó, immár évtizedek óta az ígéret földjére. Az út során a hajó irányítói szigorú morális szabályokat erőltetnek a főszereplőnkhöz, a nyomornegyedben élő Asterhez hasonló sötét bőrű utasokra, akiket nem tekintenek teljes értékű embernek, és méltatlanul, szinte rabszolgaként bánnak velük. Itt is egy gyilkosság indítja el az eseményeket, amely során Aster rájön, hogy talán lejuthat a hajóról, ha harcolni is hajlandó céljaiért. (Márciusban ehelyett Szilágyi Zoltán Káosszív-sorozatának harmadik része jelent meg.)

Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2018 (Gabo SFF)

Sci-fi/fantasy. Bizony, idén is jön a Strahan-antológia, avagy az egyetlen magyarul is megjelenő, éves legjobb fantasztikus novellákat gyűjtő kötet. “Jonathan Strahan, a fantasztikus műfajok neves szakértőjének sorozata, amely tavalyelőtt mutatkozott be Magyarországon, még merészebb és elgondolkodtatóbb novellákkal folytatódik. Ebben a gazdag válogatást kínáló könyvben már befutott, hazánkban is ismert és pályájuk elején járó szerzők 2017-ben megjelent legjobb sci-fi és fantasy írásait olvashatjuk, amelyek egyszerre tanúskodnak lenyűgöző képzelőerőről és mély emberismeretről” - írja a kiadó.

Nagy Ádám (szerk.): Nevelj Jedit! (Athenaeum)

Tanulmánykötet. “Valóban ​olyan vonzó iskola a Roxfort, ahol mindennaposak a tanári zaklatások és ahol halálos csapdák leselkednek a diákokra? Milyenek is valójában a roxforti tanárok és mennyire is erkölcsösek Voldemort ellenfelei? Miben hasonlít és miben különbözik a Messzi-messzi Galaxis jedinevelése a Trónok harca westerosi mesterek rendjétől?.” Többek között ezekre a kérdésekre is válaszokat kapunk az Athenaeum tanulmánykötetéből, amelyben tíz kutató mutatja be a sci-fi, a fantasy és a horror világának iskolai és iskolán túli tanulási sajátosságait.


Naomi Alderman: Hatalom (21. Század)

Disztópia. “A ​nők a világ minden táján felfedezik, hogy különös erővel rendelkeznek. Ujjuk egyetlen érintésével képesek szörnyű fájdalmat okozni, sőt: gyilkolni is. A férfiak pedig rájönnek, hogy kicsúszott a kezükből az irányítás… Elérkezett a Lányok Napja, de vajon hogyan fog véget érni?” - áll a fülszövegben, de ez a könyv még annál is jobb és több, mint amit ez a szöveg sejtet. Itt írtam róla bővebben.

Django Wexler: Az Ezer Név (Főnix Astra)

Fantasy. Marcus d’Ivoire kapitány, a Vordanai Birodalom egyik gyarmati helyőrségének parancsnoka már beletörődött, hogy egy álmos, világvégi helyen kell kitöltenie a szolgálatát, ám egy lázadás fenekestül felforgatja az életét. Miután elült a lőporfüst, rámaradt egy demoralizált sereg irányítása, amely erőtlenül kapaszkodott egy aprócska erődbe a sivatag peremén. A múltja elől menekülő Winter Ihernglass férfinak öltözve, közlegényként szolgál a Vordanai Gyarmati Hadseregben, annak a reményében, hogy így elkerüli a feltűnést. Amikor azonban tisztté léptetik elő, el kell nyernie emberei szívét, és olyan csatába vezetni őket, ahol minden esély ellenük szól.


Tal M. Klein: Portál (Metropolis Media / Galaktika)

Sci-fi. 2147. ​A nanotechnológia segítségével szabályozhatóvá vált az öregedés. Genetikailag módosított szúnyogok vér helyett a légszennyezést szívják magukba. A közlekedés ideális módja pedig immár a teleportáció, melyet egyedül az International Transport kínál, a legnagyobb hatalmú vállalat egy olyan világban, amit a nagy hatalmú vállalatok irányítanak.  Joel Byram azzal tölti napjait, hogy mesterséges intelligenciákat tanít a minél emberibb viselkedésre, és közben próbálja megmenteni romokban heverő házasságát. Egészen hétköznapi, 22. századi fickó ő, hétköznapi problémákkal – aztán egyszer teleportálás közben megkettőződik. Most túl kell járnia a teleportálást ellenőrzése alatt tartó, gátlástalan nagyvállalat eszén, menekülnie kell a nyomában lihegő vallási fanatikusok elől, és vissza kell szereznie a nőt, akit szeret. Akit mindketten szeretnek.

Gabriella Eld: Talpig feketében (Főnix Nova)

Urban fantasy. Az Impérium legfőbb alapszabálya: az Adottsághasználókat el kell távolítani a társadalomból. Amikor Igor Blankenschwiftet a katonai rendőrök elkapják az utcán, bilincsbe verik és megkínozzák, tudja, hogy óriási bajban van. Akár a rábízott, titkos küldemény, akár az addig sikeresen rejtegetett adottsága az ok, menekülnie kell, erre pedig az egyetlen esélye egy öngyilkos akció. Alaska Jones tizennégy napja ki sem lépett a lakásából, amikor egy feketébe öltözött idegen beesik az ablakán. Egyvalamit biztosan tud: ha a katonai rendőrség utoléri, Igor halott ember lesz, és őt is gondolkodás nélkül magával rántja. Mindezek tetejébe érkezik a fenyegetés, amely rengeteg ember pusztulását ígéri, és veszélyesebb, mint ahogy azt a két Adottsághasználó fiú a legmerészebb álmaiban gondolta volna…


V. E. Schwab: Viszály (Fumax)

Fantasy. Victor és Eli két különc kollégiumi lakótárs, akiket nagyravágyásuk és átlagon felüli intellektusuk egyaránt összeköt. Diplomamunkájukhoz az adrenalin hatásait, és a halálközeli élményeket kutatják, egészen a nyugtalanító eredményig: megfelelő körülmények között bárki szert tehet emberfeletti képességekre. Amikor az elméletet gyakorlattá változtatják, az események nem várt, és borzalmas fordulatot vesznek. Tíz évvel később Victor megszökik a börtönből, hogy esküdt ellenségévé vált egykori barátja nyomába eredjen. Segítője egy fiatal lány, aki zárkózottságával leplezi bámulatos képességeit. Eközben Eli semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy eltörölje a föld színéről a szuperképességekkel rendelkező egyéneket. Horváth Vivi itt írt korábban erről a könyvről.

Neil Gaiman: Sosehol (Agave Könyvek)

Urban fantasy. A Könyvfesztiválra érkezik Neil Gaiman klasszikusának újrakiadása az Agave Könyveknél, új borítóval. Richard Mayhew egy fiatal üzletember jó úton a fényes karrier, szép feleség és kellemes élet felé… ami mind semmivé lesz, amikor egy bajba jutott lány segítségére siet. Jótette jutalmául a hétköznapi Fenti Londonból átkerül a baljós, sötét Lenti Londonba, az elveszett idők, elveszett helyek és elveszett emberek bizarr világába. Különös társaságba csöppen: Ajtó – a lány, akin segített – nemesi származású és szülei gyilkosát keresi; de Carabas márki kétes szívességeket behajtva éli még kétesebb életét; Vadász a világ legnagyobb szörnyeit hajszolja.

Katherine Arden: A ​medve és a csalogány (Alexandra)

Fantasy. Vaszilisza zöld szemű, vadóc kislány, aki egy faház kemencéjének melegénél dadája régi időkről szóló meséire alszik el. Napközben lovagol, fára mászik, az erdőket járja; ott érzi igazán otthon magát, az állatok és növények között. De Vászja nem fiú, az a sorsa, hogy nővé érve gyermekeket szüljön és ellássa urát. A kislány már egészen fiatal kora óta tudja, hogy neki nem ezt írták meg, édesanyja nem ezért hozta a világra, mielőtt belehalt volna a szülésbe. Életével együtt különleges tudást adott a kislánynak, olyat, amely megváltoztathatja egész népe sorsát. “Katherine Arden első regénye az orosz mítoszok és népmesék varázslatos világába viszi az olvasót, ahol a csodák mindennaposak, a démonok és manók jelenléte megszokott, ahol ember és természet olyan összhangban élhet együtt, ahogy csak a legendákban lehetséges” - írja a kiadó.

Seanan McGuire: Minden szív kaput nyit (Fumax)

Fantasy. Mi lesz a gyerekekkel, akik átléptek egy másik valóságba, ott megtették a dolgukat, majd visszatértek? Nekik áll fenn Eleanor ​West otthona csellengő gyerekek számára. Nancy is utazott egyszer, aztán visszaküldték. Viszont mindaz, amit átélt a túloldalon… az ilyesmi megváltoztatja az embert. A West kisasszony gondjaira bízott gyerekek nagyon is meg tudják érteni. Ugyanis mindnyájan keresik a visszautat saját fantasztikus világukba. Nancy érkezése azonban komoly változást hoz az Otthonba. Valamiféle sötétség ólálkodik a sarkok mögött, és amikor elszabadul a pokol, Nancy és újdonsült iskolatársai lesznek azok, akiknek a rejtély végére kell járnia.


Jasper Fforde: Monokróm (Metropolis Media / Galaktika)

Fantasy. A kromatokrácia világában az vagy, amit látsz. A társadalom hierarchiája ugyanis polgárainak korlátozott színlátásán alapszik. Eddie Russett följebb akar lépni. Amikor azonban apjával Kelet-Kárminba költözik, terve, hogy átlagosnál jobb vöröslátását kihasználja egy előnyös házasságkötés érdekében, egykettőre zátonyra fut. Végzetes hattyúk, alávaló Sárgák és megszeghetetlen szabályok állják útját, rejtélyes halálesetek, valamint két zűrös kapcsolat, egy ráerőltetett bányarémmel és egy lázadó Szürke angyallal. Vajon lesz-e ereje kitörni az agyonszabályozott kasztrendszerből? Nem lesz egyszerű, hiszen a kíváncsisága lépten-nyomon bajba keveri.

Neal Stephenson - Nicole Galland: A ​D.O.D.O. felemelkedése és bukása (Fumax)

Fantasy. Minden rendben volt, amíg Melisande Stokes nyelvész professzor le nem fordította a dokumentumokat, amelyek szerint a mágia igenis létező, működő jelenség volt 1851-ig. Meg is alakul a Diakrón Operációk Döntéshozó Osztálya, hogy építsenek egy szerkezetet, ami újra lehetővé teszi a varázslást, és annak segítségével többek közt az időutazást is. A kormány azonban megvonja az anyagi támogatást, pedig az egyre nagyobbra duzzadó szervezet működtetéséhez pénzre van szükség. Sok pénzre. Ezt a múltban elrejtett, a jelenben kiásott ereklyék értékesítésével kívánják előteremteni. De ez nem olyan egyszerű, mint ahogy elképzelik. Mert ha belepiszkálsz a múltba, sosem tudhatod, mivé alakul a jövő…

Szergej Lukjanyenko: Konkurensek (Metropolis Media / Galaktika)

Sci-fi. Valószínűleg sikeres volt a Galaktika felhívása, amelyben grafikusokat kerestek, hiszen a mostanában felkerült borítók között több csinos darab is található. Lukjanyenko rergényének borítója is ilyen. Az Őrség-kötetek szerzőjének sci-fi regényéről ezt írja a kiadó: Ha egy lámpaoszlopon talált hirdetés arra biztat, állj be pilótának harci űrhajóra, ne hamarkodd el a dolgot, még kíváncsiságból sem! Sok minden megeshet az emberrel, ha beszáll egy számítógépes játékba. Van, aki örül, ha egy igazi űrhajó irányítópultjánál találja magát. De van, akinek megrémülni sem marad ideje. Mert ettől kezdve minden valóban megtörténik vele. A világűr. Az űrhajók. Az „idegenek”. És halálos összecsapások távoli csillagok körüli pályán.

Jeff Carlson: Fagyott égbolt 2 (Metropolis Media / Galaktika)

Sci-fi. Egyben érkezik a nemrég elhunyt Jeff Carlson sorozatának második és harmadik része a Metropolis Mediánál. A naphalakkal történt kapcsolatfelvétel óta az Europán tartózkodó ESA-expedíció tagjai brazil kollégáikkal karöltve igyekeznek elsajátítani az idegenek nyelvét, és minél alaposabban megismerni a Jupiter-hold jégbe zárt világát. Csakhogy a csapaton belül is konfliktusok alakulnak ki, és a helyzetet az sem könnyíti meg, hogy a rivális kínai kutatócsoport erőszakosabb eszközöket vet be az őslakosokkal szemben. Vonnie és társai hamarosan két tűz között találják magukat, a militarista felfogású ázsiaiak és a bizalmatlan naphalak egyaránt fenyegetik a fajok között kialakult törékeny békét. És közben az óceán mélyén további, ismeretlen ellenségek rejtőzhetnek…

Frissítés

Somogyi Gábor (szerk.): Árnyak az időn túlról

Addig érdeklődtem utána, amíg aztán csak elfelejtettem: van még néhány példány az Azilum különszámaként megjelent antológiából! "Az Azilum című magazin első különszáma 17 remekbe szabott, magyar nyelven először megjelenő novellát tartalmaz, amely nem csak a lovecraftiánus rettenet és a Cthulhu-mítosz veteránjainak ígér borzongást, hanem a műfajjal csak most ismerkedő, a különleges félelmet kereső olvasó számára is." Szaladjatok megvenni!


*

Ha kilátogattok a Könyvfesztiválra vasárnap, gyertek el a fantasztikus irodalomról szóló beszélgetésre, amit én moderálok, és ami után Pierce Brown tart közönségtalálkozót, majd dedikál! Kövessetek minket Facebookon és Molyon!

Comments

Popular Posts