Itt vannak a sci-fi olvasók – de hogy szóljunk hozzájuk?

Az ember nem szokott magával vitatkozni, vagyis ha magával vitatkozik, akkor könnyen őrültnek nézik és messze elkerülik az utcán. Éppen ezért nem is tudok igazi vitapartnerként becsatlakozni a Szabó Dominik által az SFmagon felvetett témához: Dominik nagyjából olyan dolgokat foglalt össze és fejtett ki hosszabban, amiről írásaimban itt-ott, magán- és nyilvános beszélgetéseken magam is sokat beszéltem az elmúlt pár évben. A kérdés: hol vannak a sci-fi olvasók? Dominik válasza: itt vannak, csak a fantasztikummal így vagy úgy közelebbről foglalkozók nem látják őket.


Az én elképzelésem is hasonló, ezért írtam például 2016 őszén ezt:

"És akkor még csak arról beszélünk, hogy a fantasztikus zsáner olvasóinak keménymagja mit kezd a közösségi életével, tehát mit csinál befelé – pedig sokkal fontosabb az, hogy mit mutat kifelé. A Mandiner.sci-fi indulásakor felsoroltam, hogy mennyi minden hat pozitívan a fantasztikum népszerűségére, főleg az, hogy ebben a pillanatban minden fontos képregényből és regényből filmes vagy tévés adaptáció készül, a korábbi filmek és sorozatok pedig remake-ek, hommage-ok és folytatások formájában térnek vissza hozzánk. A fantasztikum világába újonnan érkezettek, az az iránt érdeklődni kezdők számára szükséges lenne, hogy a tapasztalt olvasók, a sci-fit, fantasyt jobban ismerők segédkezet nyújtsanak."

Tavaly nyáron ezt:

"És ami ennél is fontosabb: semmi, de semmi kommunikáció nincs a rajongótáborból kifelé. A kiadók részéről persze van, de ez független a rajongótábor nagy részétől. A könyvekről írt recenziókat leginkább magunknak írjuk, mivel a rajongótáboron belül összefolyik az “elit” és a “közönség”, és ezért nem látunk ki a saját elefántcsonttornyunkból. Mindeközben pedig folyamatosan elszalasztjuk azt a lehetőséget, hogy - miközben a világban épp diadalt ül a fantasztikum - kézen fogjuk az érdeklődőket, és vezessük őket ebben a világban.

Év végén meg ezt:

"Szeretnék több olyan cikket írni, ami a fantasztikummal csak ismerkedőknek segít az eligazodásban. Belépési pontokat ajánlani; illetve a belépési pontokon túli felfedezési utakat keresni. Ez egy nagyon nagy hiányossága a hazai zsánerközéletnek. Olyasmiket, mint a Fantasztikus Kéziratok Éjszakája nyomán összerakott olvasmánylista, csak még ennél is alapabb, a laikus érdeklődők számára nyitottabb dolgokat."

Szóval vitatkozni nem fogok. Inkább csak hozzáteszek. Szerintem is rengeteg új vagy potenciális fantasztikus olvasó van, ráadásul sok irányból. Egyrészt a Dominik által is említett "belépőszintű" (nem minőségjelző!) könyvek felől; másrészről YA-olvasótábor felől; harmadrészt a különféle videójátékok, filmek és sorozatok mentén érdeklődni kezdők irányából; végül pedig az olyan "klasszikus" útvonalakról, amelyek nyomán egy-egy ember alapvetően felfedezi a fantasztikumot. (Apa-anya polca, tudományos érdeklődés, mitológia iránti érdeklődés, kezembe akadt a könyvtárban, irodalomórán hallottam, stb.) Minden fenti verzióra ismerek élő példákat.

Az is tény, hogy mindeközben van egy, a fantasztikus műfajokban viszonylag olvasott és jártas, kisebb-nagyobb olvasótábor, amelyen belül még tovább szűkítve az előző cikkeimben "közvetítő közegnek" neveztem egy réteget: azokat, akik blogolnak, írnak, vlogolnak a fantasztikus könyvekről, vagy akár csak a Molyon értékelnek rendszeresen. Illetve, mondjuk ki: több ilyen csoport is van egymás mellett, de ez most mellékes. Dominik cikke is egyértelműen tételezi ezt a helyzetet, amikor pl. azt írja, hogy "ezek az olvasók már rég itt vannak – csak szerintem rossz helyen keresgélünk, ők ugyanis nem azt olvassák, amit mi szeretnénk."

A lényeges mozzanat szerintem az, hogy a fantasztikum iránt érdeklődni kezdő olvasónak, jöjjön akárhonnan, olvasson/nézzen először akármit, ez a közeg gyártson segédanyagokat. Ilyen a molyos SFF-lista - nem is csak a két zsáneren belüli lista, hanem a többi kiegészítő lista/polc együtt, illetve a várható megjelenéseket gyűjtő polc. Ez nem csak értékelő, de fontos rendszerező munka is. De ezen túl - mint a fenti idézetben írtam - szükség lenne egy csomó mindenre. Tematikus listákra, filmekhez, sorozatokhoz kapcsolódó listákra; egy átfogó alzsáner-feltérképezésre; egy-egy alzsáner vagy szerző, vagy téma tüzetesebb vizsgálatára; ezekhez kapcsolódó listákra; klasszikusok újraolvasására és kibeszélésére, stb.

Mi sem mutatja jobban ezt, mint hogy a megboldogult Mandiner.sci-fi felületén a "Tíz sci-fi, amit a Moly felhasználói a legjobbnak tartanak" című cikk, itt a Spekulatív Zónán pedig valami egészen kiemelkedő számokkal (a megszokott tízszeresével) a "Huszonöt fantasztikus könyv, amit várok 2018-ban" című cikkek a legnépszerűbbek. A Mandiner.sci-fin az összes listás anyag kiemelkedően teljesített egyébként, ami azt jelenti, hogy ezer darab fölötti egyedi látogatója volt. Az ebben a közegben, ahol kétezer példányokat nyomnak könyvekből, sok.

Tanulságos történetként elmesélem, hogyan ismerkedtem meg a krimivel. Volt egy ilyen képeskönyvem, olyan hat és tízéves korom között sokat forgattam, ez volt az. Volt benne egy oldal, ahol híres valódi és fiktív detektívek voltak lerajzolva és felsorolva. Sherlock Holmes-t vágtam, elkezdett érdekelni, kivettem a könytárból, betoltam az összeset. Aztán sorban az összes nyomozót végigvettem, aki a könyvben volt: Poirot, Maigret, Marlowe, stb. Dashiell Hammett és még sok remek szerző jó ideig kimaradt például, mert őket éppen nem említette a könyv.

Olyannak kell lennünk, mint az a könyv, csak még jobbnak. És nem csak a könyvek terén, hanem egyéb dolgokban is. Ott van az SFF Figyelő, ahol megvannak az aktuális események, ami szuper. De hol érdemes például tájékozódni? Melyik portálokon, blogokon foglalkoznak ezekkel a témákkal? A Moly hogy működik, mit érdemes figyelni? Egyes kiadókat hol érdemes követni? Én legközelebb egy ilyen áttekintő posztot fogok írni - a következő kérdés már csak az, hogy ezt hogy juttassuk el azoknak, akik potenciálisan érdeklődnek iránta.

De ezt nem ma este fogom megfejteni.

Comments

  1. "Melyik portálokon, blogokon foglalkoznak ezekkel a témákkal?" - Ha a bloggerek, SF tematikájú oldalak, kiadók (!) a felületeiken egyszerűen csak megosztják egymás véleményét, posztjait, máris sokat tettek azért, hogy az érdeklődő megismerje a kínálatot és megtalálja az ő ízlésének megfelelő tartalmat. Pl. a Roboraptorról addig nem hallottam, amíg - azt hiszem, pont a Spekulatív Zónán - nem mutatott rá egy hivatkozás.
    Ilyen szempontból érdekes visszagondolni, hogy 10 évvel ezelőtt a magyar fantasztikumot nagyjából "egy akolba terelte" az sfblogs.net és annak a Solarián vagy az SFPortálon megjelenő blogrollja. Ha ezen kívül ismerte valaki pl. az rpg.hu-t és néhány egyéb szolgáltatónál vezetett blogot, gyakorlatilag képben lehetett a színtéren folytatott vitákkal. (Hogy ez mekkora élményt jelentett, azt most hagyjuk.)

    Mostanra úgy látom, hogy sokkal fragmentáltabbá vált az SF közélet - azt hiszem, erre utaltál is már egy írásodban -, gyakorlatilag csak az SFmag és az LFG.hu linkeli oda-vissza a másik cikkeit. Ezt az elszigeteltséget egy olyan független "pályaudvar" küszöbölhetné ki, ahol látható minden aktivitás és vélemény, tehát egyaránt hírt ad az évtizedes gyakorlattal rendelkező, elmélyült tudású "SF-ínyenc" kritikusok friss írásairól és pl. akár egy telefonnal felvett, Warhammer 40k regényekről szóló vlog frissítéseiről is.

    Bár természetesen felmerül a kérdés, hogy az, aki aki ezen a "pályaudvaron" keresztül megtalálja a neki érdekes felületeket, vajon lenne-e annyira kíváncsi, hogy legalább időről időre visszanézzen, létrejött-e újabb csatorna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Egy tipp: a Spekulatív Zóna Facebookján minden nap megosztom az angol nyelvű izgi cikkek mellett a hazai dolgokat is, szóval ha este felugrik valaki és átpörgeti, akkor (reményeim szerint) a legfontosabb dolgok megvannak egy helyen.

      Delete
    2. Ez nagyszerű, meg is nézem (eddig csak a blogot olvastam, fb-n nem követtem). Egyébként pl. erre a posztra is azt hiszem, Takács Gábor irányított, tehát valamilyen szinten nyitott kapukat döngetek.

      Delete

Post a Comment

Popular Posts