Huszonöt fantasztikus könyv, amit várok 2018-ban

Ez vár ránk 2018-ban: Veres Attila novelláskötetben borzolja tovább a kedélyeinket; China Miéville egy fura városba kalauzol minket; William Gibson pedig elképzeli a világot, ahol Hillary Clinton nyerte az amerikai elnökválasztást. Emellett befejeződik egy sor remek könyvsorozat (Jemisin, Bennett), megjelenik jó pár remek fantasztikus regény, novelláskötet és antológia. Összeszedtem azokat az angol és magyar megjelenéseket, amelyekről már most tudunk, és amelyek engem már most felcsigáztak, vagy már olvastam is őket, és nyugodt szívvel tudom ajánlani. A külföldi megjelenéseket a leírások elején külön jeleztem, mivel a legtöbb itthon megjelenő könyvnek még nincs magyar címe.



*

Ken Liu: The Paper Menagerie (valamikor idén)

Idén bizonyosan megjelenik Ken Liu The Paper Menagerie című novelláskötete az Agave Könyvek gondozásában. Liu a közkedvelt novellái mellett Cixin Liu könyveinek fordítójaként, illetve a The Dandelion Dynasty-trilógia szerzőjeként ismert. Magyarul az idei Strahan-antológiában olvashattunk tőle egy novellát. A kötet címadó novellája egyébként elnyerte a Hugo-, a Nebula- és a World Fantasy-díjakat is; a kötetet pedig nagyon szerették összességében megjelenésekor, eddig akitől hallottam róla, az azt mondta, hogy szenzációs.

Jo Walton: An Informal History of the Hugos (június)

(Külföld.) Én ugyan csak a My Real Childrent olvastam Jo Waltontól, de azt imádtam; a Hugo-díjas Mások között pedig sokak kedvence itthon is. Idén az írónőtől egy novellás- és verseskötet érkezik év elején Starlings címmel, nyáron pedig megjelenik a Hugo-díj történetét feldolgozó An Informal History of the Hugos. Eléggé várós.

Naomi Alderman: The Power (év eleje)

Már az őszi listámra is felkerült, de jövő év elejére csúszott Naomi Alderman remek könyve, a The Power, amit itthon a 21. Század Kiadó fog megjelentetni valamikor az év elején. Alderman regényében a nők különleges erővel rendelkeznek: képesek tudatosan áramütést kibocsátani, amivel kisebb fájdalmat, de akár halált is okozhatnak - ez a képesség pedig teljesen felforgatja a világot. Itt írtam róla.

Hannu Rajaniemi: Summerland (június)

(Külföld.) Idén remélhetőleg már tényleg megjelenik az emlékezetes Jean le Flambeur-trilógia szerzőjének, Hannu Rajanieminek következő könyve, az alternatív történelmi Nagy-Britanniában játszódik. A második világháború sosem történt meg, mivel a túlvilág - Summerland, avagy Nyárvidék - seregei a harmincas években elfoglalták a világot. A Nyárurak és ektoplazmikus gépeik vasököllel uralják Britanniát, miközben egy tehetséges médium és Harry Houdini balkézről született lánya felfedezi a túloldal térképét, amivel megtörheti a hódítók erejét. De hogy kezdesz forradalomba egy olyan ellenség ellen, akiktől még a halálban sem szabadulhatsz?

Veres Attila novelláskötete (Könyvhét)

A tavalyi év legnagyobb durranása volt itthon Veres Attila weird regénye, az Odakint sötétebb: szerették az olvasók, szerették a kritikák és én meg aztán végképp nagyon szerettem. A tervek szerint a Könyvhéten érkezik Attila következő műve az Agave Könyveknél, ami ezúttal nem egy regény, hanem egy novelláskötet lesz pár olyan novellával, amelyek már megjelentek a Black Aetherben, és jó sok olyannal, ami még sehol sem jelent meg. Volt szerencsém vetni egy pillantást párra, és mindenkit biztosíthatok: megdöbbentő, sokkoló, és elképesztően izgalmas válogatásra számíthatunk. Ha a weird tavaly elkezdett feljönni a fantasztikus mainstreambe, akkor idén kezdődik a csúcstámadás.

Jonathan Strahan: Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2018

Immár menetrendszerűen érkezik magyarul is a Gabo SFF gondozásában Jonathan Strahan legjobb 2017-es sci-fi és fantasynovellákat gyűjtő kötete; legalábbis erre következtetek abból, hogy a kiadó kirakta a tartalomjegyzéket, ami itt érthető el. Samuel R. Delany, Greg Egan, Theodora Goss, Alastair Reynolds és még sokan mások járulnak hozzá az idei válogatáshoz. Eddig mindkét évben elégedett voltam az antológiával, valószínűleg idén sem kell csalódnom: a már ismert nevek mellett most is van egy sor új arc is.

Zachary Mason: Void Star (nyár)

Az Agave Könyvek egyik idei új szerzője lesz Zachary Mason. A szerző tavaly megjelent sci-fijében a nem túl távoli jövőben járunk: a tengerek szintje megemelkedett, de San Franciscoban még mindig jó dolog gazdagnak lenni. Három embert követünk: Irina nem túl gazdag, de mesterséges memóriája segítségével közvetít gazdag ügyfelei és az ő mesterséges intelligenciáik között; Kern a város körül szegénynegyedben edzi magát, miközben tolvajlásból tartja fenn magát; Thales pedig egy gazdag brazil család sarja, aki apja meggyilkolása után menekül Los Angelesbe. Ahogy az események beindulnak, hármuk sorsa összefonódik.

Ian McDonald: Moon Rising (július)

(Külföld.) Nem tudtam elég helyre írni arról, hogy  mennyire jól sikerült a veterán brit szerző, Ian McDonald Holdon játszódó regénytrilógiájának első két darabja. Az első rész tavaly jelent meg magyarul a Gabo SFF-nél, a második pedig remélhetőleg várható idén, de angolul már a trilógia lezárása érkezik július végén - amilyen izgalmak között hagyott minket a második kötet vége, alig lehet kivárni, hogy hogy alakul a Holdra helyezett Dallas/Keresztapa/Trónok harca végkifejlete, avagy: mi lesz végül a Corta-családdal?

N. K. Jemisin: The Stone Sky (valószínűleg az év második fele)

Két Hugo-díj után mit mondjon az ember? Azt, hogy ez a trilógia megér egy harmadikat is! N. K. Jemisin A megtört föld-trilógiájának befejező darabja idén érkezik magyarul az Agave Könyveknél, de én már tavaly olvastam, és biztosíthatok róla mindenkit, hogy nagyon-nagyon jó: lezárja a történetet, ad válaszokat és mindemellett drámai, na és remekül van megírva. Kötelező darab.

Robert Jackson Bennett: A csodák városa (tavasz)

Még egy trilógiát fejez be idén az Agave: Robert Jackson Bennett kategóriákon átlépő fantasyjét, amelyben az egykor leigázott nép tagjai legyőzték a gyamratosítók isteneit, és most próbálnak valamiféle működő kapcsolatot építeni az iparosodó nemzetük és a legyőzött nép között, miközben azok az istenek mégsem haltak meg annyira, mint gondolták. A harmadik regényre ismét új, de azért már ismert elbeszélőt kapunk az északi óriás, Sigrud személyében. Az eddigi két rész izgalmas befejezést ígér.

Alastair Reynolds: Kék emlékezetű Föld

Alastair Reynolds-tól még mindig nem olvastam semmit pár novellán kívül, pedig a Napok háza eredeti nyelven itt van a polcon tavaly óta. Idén azt is el akarom olvasni, illetve remélem hogy végre tényleg kijön a Delta Visionnél a Blue Remembered Earth, ami magyarul ezt a furcsa címet kapta a kiadónál. Százötven évvel később járunk és az afrikai kontinens az utópikus világ vezető technológiai hatalma. Az Akinya-vállalatbirodalom örököse azonban valami olyat talál a Holdon, ami bedöntheti ezt az utópiát...

Dan Simmons: The Terror (tavasz)

Most, hogy befejeződött Dan Simmons epikus űropera-duológiája, az Agave Könyvek áttér a csemegékre: idén jelenik meg a szerző 2007-es, Brit Fantasy-díjat érő regénye, a The Terror, amely Sir John Franklin elveszett expedíciójának eseményei eleveníti fel. Franklin két hajója 1845–1848 között próbálta megtalálni az északnyugati átjárót, és míg a valóságban az éhezés és betegségek tizedelték őket, addig a regényben követi őket még egy szörny is.

William Gibson: Agency (április)

(Külföld.) Mi lett volna, ha Hillary Clinton nyeri az amerikai elnökválasztást? Ha két éve ilyenkor azt mondom, hogy ez lesz egy spekulatív regény témája, akkor mindenki röhögött volna, hiszen sokkal-sokkal valószínűbbnek tűnt, hogy egy ilyen regény témája inkább az lehetne, hogy mi lett volna, ha Trump nyeri a választást? De hát Trump nyerte, így Gibson legújabb regényében a másik felállást vizsgálja: egyrészt az alternatív jelenben, másrészt egy posztapokaliptikus 22. században, ahonnan befolyásolni próbálják a múltat.

China Miéville: The City and the City (év második fele)

Nagy elmaradást pótol az Agave Könyvek: ebben az évben jelenik meg magyarul China Miéville egyik legérdekesebb regénye, a Hugót, Locust, Arthur C. Clarke-, World Fantasy-, BSFA- és Kitschies- díjakat elnyerő, Nebulára jelölt The City and the City. A regényben két olyan képzeletbeli közép-európai városba kalauzol el minket a new weird brit mestere, amely ugyan egy téren osztozik, mégis szigorúan elválik egymástól. A városok lakóit gyerekkoruktól kezdve arra kondicionálják, hogy ne figyeljenek oda a másik város történéseire. Egy gyilkosság nyomán azonban minden felfordulni látszik Besźelben és Ul Qomában: Tyador Borlú nyomozó pedig elhatározza, hogy mindenképpen kideríti az igazságot. Itt írtam róla.

Rivers Solomon: An Unkindness of Ghosts (február)

Idén új vállalkozásba kezd a főleg young adultra szakosodott Főnix Könyvműhely. Astra néven futó új labeljük alatt ugyanis felnőtteknek szóló fantasztikus könyveket fognak kiadni, és nem is akármilyeneket. Kezdésnek itt van Rivers Solomon tavalyi könyve, az An Unkindness of Ghosts egy olyan, emberiség utolsó képviselőit szállító űrhajóra visz el minket, amely nagyjából úgy fest a társadalmi hierarchia szempontjából, mint az amerikai polgárháború előtti Dél.

Michael J. Martinez: The Daedalus Incident (február)

A Főnix Astra másik számomra érdekesnek tűnő kötete Michael J. Martinez regénye lesz, amelyben többek között a tizennyolcadik században űrjáró hajók népesítik be a Naprendszert. Egy igazi klasszikus SF-világgal vandolgunk, ahol a különböző bolygóknak belélegezhető atmoszférája van, és vitorlások járják az űrt a bolygók között. Van sztori is, az is izgalmasnak tűnik, de ez a világ már önmagában elég nekem.

George R. R. Martin és Gardner Dozois: Dangerous Women (Könyvfesztiválra várható)

Veszélyes nők. A Fumax gondozásában érkezik idén a megszokott szerkesztőpáros antológiája, amelyben nőkről szóló sci-fi, fantasy és egyéb műfajú történetek vannak. Többek között Joe Abercrombie, Lev Grossman, Pat Cadigan, Nancy Kress, Lawrence Block és George R. R. Martin írásaival.

John Scalzi: Head On (nyár)

Scalzi idén nem a tavaly megkezdett űroperáját fejezi be, vagy a Vének háborúját folytatja, hanem a Bezárt elmék című regényéhez ír folytatást. Ebben ugye egy olyan világban jártunk, ahol egy rejtélyes betegség nyomán amerikaiak milliói fertőződtek meg: az életben maradottak elméje ugyan ép maradt, de elveszítették az uralmat önnön testük felett, így az agyukba ültetett neurális háló segítségével tartják a kapcsolatot a világgal. A kormány azonban csökkenteni akarja a betegek támogatását, emiatt pedig sokan akár ölni is képesek. A második regényben ismét egy rejtélyes halálesetet vizsgálnak ki Chris Shane és Leslie Vann nyomozók. Az Agave Könyveknél érkezik a regény.

Edgar Cantero: Meddling Kids (nyár körül)

Tavaly az egyik váratlan kedvencem volt ez a rendkívül vicces és mégis nagyon drámai horrorkönyv, amiben a spanyol szerző a Scooby Doo világát dolgozta fel. Itt is van egy fiatal csapat kutyával, akik rejtélyeket oldanak meg… Vagyis oldottak. Merthogy az utolsó esetük rosszul sült el, ők pedig mind sérült fiatal felnőttek lettek. A csapat egyik tagja most mégis összeszervezi az egykori csapatot, hogy megoldják az utolsó rejtélyüket. Vicces, szomorú, remekül megírt sztori - Németh Vladi a ViTán elejtette, hogy a Fumaxnál érkezik a kötet valamikor.

Dave Hutchinson: Embercsempészek (január)

Ez is egy tavalyról idénre csúszó kötet, a Galaktikánál érkezik majd valamikor. Egy szétesett, több száz nemzetállamocskára szakadt európában járunk a közeljövőben, ahol egy séfre fényes jövő vár a kémszakmában. Van azonban egy nagy titok, amit senki sem akar elárulni Rudinak… És én sem árulok el róla semmit, bosszankodjatok majd ti is a végén. Ígérem jó lesz! Írásaim a könyvekről itt és itt, interjúm a szerzővel itt.

Neal Stephenson: The Rise and Fall of D.O.D.O.

Neal Stephenson és Nicole Galland közös regényének fülszövege azt ígéri, hogy lesz minden ebben a közeljövőben játszódó thrillerben: történelem, tudomány, varázslat, rejtély, intrika és kaland. És hogy mivégre? A nyelvész Melisandre Stokes-t egy homályos hátterű állami ügynökség képviselője, Tristan keresi meg, hogy segítsen lefordítani pár dokumentumot, amely bizonyíthatja, hogy a mágia mindig is létezett, amíg aztán a Felvilágosodás során nem gyengült meg az ereje, hogy aztán 1851-ben el is tűnjön. Valami zavarja azokat a frekvenciákat a modern világban, ahol a mágia működik. De mi? Melisandre és Tristan elhatározza, hogy kideríti. A Fumaxnál érkezik a kötet idén.

Cathrynne M. Valente: Space Opera (április)

(Külföld.) Két kedvencem, Cathrynne M. Valente és az Eurovíziós Dalfesztivál találkozik ebben a minden szempontból őrültnek ígérkező kötetben. A galaxis értelemmel bíró lényei egy zenei versenyen mérik össze a tudásukat, miután egy évszázada majdnem mindenki meghalt egy galaktikus háborúban. Ez a Galaktivízió, ahol most az emberiség is részt vehet, a tétek azonban magasak: az egész emberiség sorsa múlik most azon a pár zenészen, akik elindulnak, hogy bebizonyítsák tehetségünket az univerzumnak.

Seth Dickinson: The Monster Baru Cormorant (október)

(Külföld.) A tavalyi év egyik legfurcsább olvasmánya volt a Kormorán Baru, az áruló, ami a Gabo SFF gondozásában jelent meg magyarul. Egy olyan epikus fantasyről beszélünk, amelynek a főhőse egy könyvelő, és ennek ellenére tud elképesztő izgalmas és szívszorító lenni. Az előző regény döbbenetes lezárása után idén érkezik a folytatás angolul. Kormorán Baru, a szörnyeteg - ezt ígéri a cím. Az első könyvről itt írtam.

Katherine Arden: The Bear and the Nightingale

Az Alexandra gondozásában érkezik idén Katherine Arden orosz folklór által inspirált fantasyje: Vasilisa az orosz határvidéken él, ahol állandóan tél van, a hófúvás pedig a házakat is betemeti, ahol Vasilisa a testvéreivel hallgatja bábájuk meséit. Anyja halála után apja új feleséget hoz Moszkvából, aki megtiltja a helyi szellemek tiszteletét - ennek pedig meg is van az eredménye: nincs mit aratni, gonosz lények jelennek meg az erdőben, szerencsétlenségek sora éri a falut. Mit tehet Vasilisa, hogy kiálljon mostohaanyja ellen és megmentse a falut?

Kameron Hurley: Tükörbirodalom

Kameron Hurley-től idén alapvetően a The Stars Are Legion című űroperát akarom elolvasni, amit mindenki dicsért tavalyról, de valószínűleg a fantasy-trilógiájának nyitánya sem lesz rossz, amit a Delta Vision hoz ki a tervek szerint. Az írónőtől eddig én csak a The Geek Feminist Revolution című esszékötetet olvastam, az viszont szuperjó volt, így most már ideje lenne olvasni tőle fikciót is. A Tükörbirodalom egy olyan, nem éppen szívderítőnek tűnő világban játszódik amit éppen szétszaggat egy természeti csapás, az idegenek inváziója és a polgárháború. Hőseink pedig egy illegitim uralkodó, egy fiatal harcos és egy tábornok.

Frissítés:

A Verge hasonló listája nyomán említsük még meg, hogy John Scalzitól jön még idén Az összeomló birodalom folytatása The Widening Gyre címmel október 16-án; valamint Theodora Goss tavalyi regényének folytatása European Travel for the Monstrous Gentlewoman címmel, borítóján a Lánchíddal, mivel az Osztrák-Magyar Monarchiába utazik a főhős:


Comments

Popular Posts