Egy kis matek Galaktika-ügyben

Szóval ugyebár történt, hogy a Galaktika, az Author's Guild és az SFWA egyezménye nyomán a magyar magazint kiadó Metropolis Media vezetője, Burger István közleményt adott ki. Ebben azt írta: "Ezúton is szeretném megerősíteni azt a tényt, hogy a Galaktika 2004-es újraindulása óta a kiadónk több százezer dollár értékben fizetett ki különféle jogdíjakat, és ennek mintegy 1-2%-a volt az az összeg, ami sajnos rendezetlen maradt. De az elmúlt bő egy évben már ennek az elmaradásnak a 90%-át is rendeztük."


Arról már ejtettünk szót, hogy mit takarhat a "több százezer dollár értékben kifizetett jogdíj", mert hogy a novellákért biztosan nem fizettek ennyit. Az azonban nyitott kérdés maradt, hogy tényleg rendezték-e az elmaradás 90 százalékát, vagy sem - egészen eddig. Az SFWA két listát tett közzé eddig, ebből az első közben törölték (de nekem megvan). Az elsőn 250 szerző neve szerepelt: ők azok, akiknek augusztus közepén még tartozott a magyar kiadó - ezt közölte legalábbis az Author's Guild. A tegnap megjelent másodikon 348 név van: ez az összes szerző, akitől valaha jogtalanul jelentettek meg novellákat. (267 azon szerzők száma, akiket az ügyben képviselt a két szervezet.)

Ez tehát azt jelenti, hogy a közlemény kiadásakor a listán szereplő szerzők 72 százalékának, 250 szerzőnek még tartozott a kiadó. Valahogy nem stimmelnek Burger úr számai.

Comments

  1. Sajnalom, hig ycsak most talaltam ra a feluletre: irgalmatlan gorenyseg, amit a GAlaktika megengedett maganak es amivel "vedekezik". Mondjuk ki: egyszeruen csalo tolvajok. Szegyen, gyalazat.
    nagyadam

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts